Home

News

Working with slopes: the design thinking behind Marston Way

Working with slopes: the design thinking behind Marston Way

Marston Way in Upper Norwood by brick by brick CroydonSlopes are plentiful in Croydon, so several of our schemes need to find clever ways to work with them.  Marston Way is one such site, and we’ve worked with Stitch Architects to create new family homes on this small development located in a quiet part of Upper Norwood just off Biggin Hill, on a sloping site with lovely views to the south and featuring a wealth of mature trees.

Marston Way includes ten three bedroom terraced houses, set along two private mews streets, with south-facing front gardens at ground level and terraces on the second or third floor.

Sally Lewis, director of Stitch Architects explains the concept and ideas behind this innovative new development:

“The creation of Marston Way was a long design journey to find the most deliverable and innovative solution for this steeply sloping site.

The topography-led design response optimises the south facing views and respects the privacy of the homes in adjacent apartment blocks.

The scheme is conceived as two parallel terraces of houses lining the contours, using the levels to step the terraces down the slope and create views from the upper terrace carved out of each home. Pedestrian streets in front of each terrace create green links into the wooded hillside adjacent to the site.

Optimising the pedestrian experience was at the heart of our approach. It was critical to the success of the scheme to ensure that cars and parking did not dominate the new green streets which are lined with a linear garden and regular front doors. Kitchens and living rooms open onto the pedestrian streets creating a domestic and human scale environment perfect for families, with connections into the doorstep play within the woodlands beyond.

The modulated roof profile of the houses expresses the regularity and fine grain of the terraces, with the upper terraces creating an alternative amenity space or ‘outdoor room’ with long south facing views over the valley.

These tall skinny houses are a reinterpretation of the traditional terrace house, redistributing the amenity space to make best use of the site and bringing a range of different experiences of light and space within each home.”

Each of the new homes is available through Help to Buy and priority is given to Croydon residents. Sales are launching soon, and you can register your interest to be notified when these homes are available to buy.